Actua

Op 17 december 2017 kregen we bezoek van de Gazet Van Antwerpen. Het artikel en de foto’s kan je hieronder terugvinden

“De kerstbomen voor 2022 zijn al aangeplant”

Eerste hulp bij bomen kiezen bij Tony Van Ginhoven in Ravels – DINSDAG 19 DECEMBER 2017

O dennenboom, o dennenboom, wat zijn uw takken wonderschoon… “Maar vooral: wat ruiken uw takken heerlijk”, vindt moeder Irma, die haar zoon Tony een warme tas koffie brengt. “Ik sta de hele ochtend op het veld om kerstbomen te steken”, zegt Tony Van Ginhoven, de man achter Van Ginhoven kerstbomen in Ravels. “In minder dan 30 seconden steek ik er één uit.” Maar goed ook, met tien voetbalvelden vol die op zijn spade wachten. En op ballen, lichtjes en cadeaus.

Moeder Irma staat de klanten bij met raad en daad

Moeder Irma staat de klanten bij met raad en daad. FOTO JEROEN HANSELAER

Zeg niet gewoon kerstboom tegen een Picea omorika. “De Servische spar is een van de meest gevraagde bomen dit jaar”, zegt Tony Van Ginhoven, die al bijna dertig jaar in de kerstboombusiness zit. “Het begon toen ik zestien was, toen hielp ik mijn pa al met de bomen. Nu mag onze pa rustig in de zetel blijven zitten. Ons ma, die helpt de klanten nog altijd graag kiezen.” Koen (51) heeft de hulp van moeder Irma niet nodig, zijn kennersoog is gevallen op dé boom. “Deze wordt het”, zegt hij terwijl hij een omorika van een goede 1m50 vasthoudt. “Wij komen hier al zolang ik mij kan herinneren kerstbomen halen. Geen mooier feest dan Kerstmis, en voor een goede boom, vers uit de grond, is dit ons vast adres.” Kerst is een familietraditie bij Koen thuis. “Deze boom is perfect, want er is nog plaats genoeg onder voor de kerststal die mijn vader eigenhandig maakte. Dat is een familie-erfstuk geworden, met nog stro op het dak. Ook al moet ik opletten dat hij niet uit elkaar valt, ik blijf hem elk jaar zetten. Het wordt de eerste kerst die mijn kleindochter Bauke met haar ogen open zal meemaken. Cadeautjes opendoen, dat kan ze al. De ballen straks in de boom hangen, dat zal ik nog maar even doen, tot ze groter is.”

Afgezaagd

Een Nordmann, de traditionele kerstboom, daar moet Koen niet van weten. “Ik vind de naalden van de Nordmann te grof, aan een omorika kan je de ballen en lichtjes makkelijker hangen. En natuurlijk koop ik hem in de pot, niet afgezaagd. In de pot blijven ze het langst goed.” In de pot of afgezaagd, wat is nu het best? Tony kan er een paar boompjes over opzetten. “Maar uiteindelijk houden beide evenlang hun naalden, op voorwaarde dat je ze geregeld water geeft en op voldoende afstand van de verwarming zet”, zegt Tony. “Ik merk dit jaar dat er ook meer vraag is naar afgezaagde bomen. Nadeel daarvan was vroeger dat je een systeem met bouten of iets anders moest gebruiken om de stam – en dus de boom – mooi recht te krijgen in de huiskamer. Nu heb ik hier een handig systeem waarbij ik een staander met pin in de stam schiet, zodat hij mooi rechtstaat zonder moeite. Of mensen die twee bomen kopen, een voor binnen en een voor buiten, dat zie ik ook geregeld.”

Moeder Irma staat de klanten bij met raad en daad

Netje netjes errond. FOTO JEROEN HANSELAER

Babyboom

Terwijl boom na boom in een koffer of camionette verdwijnt, denkt Tony al aan de kerstbomen van 2022. “Die heb ik op het veld naast de ouderlijke hoeve al aangeplant. Vandaag zijn het nog baby’s, amper drie jaar oud, maar over vier jaar worden dat prachtige bomen.” Hoe komt het dat de dennenboom in de tuin van mijn ouders altijd een schraal scharminkel met wat rosse takken is gebleven en nooit is uitgegroeid tot de ‘o den nenboom’ uit de kerstliedjes? “Een mooie kerstboom heeft niet alleen tijd maar ook de juiste grond en goede zorgen nodig. Is de grond te nat of staan de bomen te dicht op elkaar, dan krijgen ze niet genoeg lucht, met rosse en schralere takken tot gevolg. Daarom vind ik het belangrijk om mijn bomen beneden op te scheren, zodat de onderste takken de natte grond niet raken en mooi groen blijven. Dat opscheren is ook belangrijk voor de luchtcirculatie onder de bomen.”

Driehoeksverhouding

Naast opscheren maakt ook snoeien deel uit van het geheime recept voor de perfecte kerstboom. “Het snoeien van de top en van de scheuten, dat is wat ervoor zorgt dat je een volle, ronde boom krijgt, met takken die een mooie driehoeksvorm naar de top toe vormen. De top zelf, die wordt ook gesnoeid, om te voorkomen dat die te snel doorschiet en je een lelijke hoge, kale top krijgt. Afhankelijk van het kerstboomras moet je de top gewoon wat minder hoog maken of helemaal eraf knippen, zodat nieuwe takken rond de top uitschieten, waaruit we dan het jaar erna de mooiste top laten doorgroeien om de ster op te zetten.” Wie geen oog heeft voor hoe een boom zich zet, die gaat nooit mooie kerstbomen krijgen.

Moeder Irma staat de klanten bij met raad en daad

Tony Van Ginhoven steekt een kerstboom uit in 30 seconden. Hij heeft vier voetbalvelden vol. FOTO JEROEN HANSELAER

Fijnspar

De traditionele Nordmann, de Servische en de Canadese spar, dat zijn de drie meest verkochte soorten bij Van Ginhoven. “Mijn moeder houdt het meest van de wat bredere, traditionele Nordmann, in het kapsalon van mijn vriendin heb ik er ook zo eentje gezet. Dat de dennenboom die overal in de Kempen staat, de fijnspar of Picea abies, nauwelijks nog wordt gekweekt als kerstboom, is wel spijtig. Dat is eigenlijk ook een heel mooie.” Zo veel mooie takken, zo veel toppen die op een ster wachten… het is niet makkelijk kiezen in de tuin van Van Ginhoven. Een man ijsbeert langs de bomenrijen: “Tja, ze zijn allemaal schoon. Welke is nu de beste? Ik kies liever een schoon meiske dan een schone boom, dat is gemakkelijker, daar zie ik het verschil tenminste tussen.” Een babbel met moeder Irma verlost hem uit zijn twijfels.

Café De Kempen

Met kerstliedjes op de radio van Irma, een thermos warme koffie die klaarstaat en een zakje chips voor elk kind, is het makkelijk te begrijpen waarom zo veel mensen de supermarkt of Ikea links laten liggen als het om kerstbomen gaat. Bij Van Ginhoven zijn kerstbomen geen anoniem product, maar de aanleiding tot een praatje over wel en weer, over de kleinkinderen en de vrieskou. “Mijn moeder heeft lang Café De Kempen in het dorp opengehouden”, zegt Tony. “Vandaar dat ze het graag zo gezellig maakt voor mensen die een boom komen kiezen, met een goeie babbel erbij. Zelf is ze vaak de laatste om haar kerstboom te zetten, ze neemt vaak wat er overblijft, het liefst een Nordmann. Ik heb dit jaar al een omorika bij mij thuis gezet. Kerst is een feest waar ik naar uitkijk. Niet omwille van de cadeaus. Die geven wij pas bij Nieuwjaar. Nee, het is een puur familiefeest. En op kerstavond kan ik eindelijk uitrusten, dan is die drukke uitsteektijd voorbij.”

Moeder Irma staat de klanten bij met raad en daad

Met de kerstboom naar de huiskamer. FOTO JEROEN HANSELAER

Duits vakblad

Is de kerstboombusiness alleen hard werken in de winter? “De verkoop op de hoeve is seizoensgebonden, van het eerste weekend na Sinterklaas tot de week voor Kerstmis loopt het hier storm. Nu is het volle bak uitsteken, inpotten of afzagen, netje errond, en hup, naar de huiskamers. In de lente is het snoeiseizoen. En dan is er ook nog de verkoop aan vaste klanten en tuincentra, daarvoor lopen de meeste bestellingen in de loop van het jaar binnen. Ik lees ook altijd Nadel Journal, een Duits vakblad om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Ik denk het hele jaar door aan mijn bomen.”

KATRIJN SERNEELS